Notiuni despre filumenie
 

Acasă Colecția Galerie foto Diverse Linkuri

 

                                                                                                                                
Informaţii preluate din lucrarea semnată de John Henry Luker „The Matchbox Label Collectors Encyclopaedia”, traduse de secretarul Grupării Filumeniştilor din România, Zamfir Pop

        În data de 7 aprilie 1827, farmacistul John Walker, într-un orăşel din centrul Angliei,  lipea prima etichetă pe o cutie cu chibrituri, punând, fără să se gândească la aceasta, temelia noului hobby: colecţionarea etichetelor cutiilor de chibrituri, pasiune care va primi, mai apoi, numele de filumenie. Eticheta avea marimea 60x40 mm şi avea inscripţionată textul :

         Cuvântul „filumenie” este format din doi termeni: cuvântul grec „philos” – iubitor şi cuvântul latin „lumen” – lumina! Deci, filumeniştii, sunt definiţi a fi  „iubitori de lumină”! Dar, aici «lumina» are înţelesul simbolic al luminii „lumina informaţiei” ce se află pe cutiile de chibrituri.

        Filumenie = colecţionarea ambalajelor de chibrituri (cutii de chibrituri, plicuri de chibrituri, etichete de cutii de chibrituri, etichete de pachet, etc., precum şi a oricărui alt tip de obiect sau material care a fost utilizat pentru prezentarea, comercializarea şi depozitarea chibriturilor).          

         Filumenia este o pasiune mai puţin răspândită la noi în ţara. Acest lucru se datorează unei păreri greşite, conform căreia filumenia ar fi mai prejos decât surorile sale filatelia sau cartofilia.  La noi în ţară există câteva zeci de filumenişti, de toate vârstele, unii mai vechi cu colecţii vaste, altii mai “noi”, cu colecţii mai modeste.       

          În alte ţări filumenia este în vogă, există foarte mulţi filumenişti, există asociaţii, cluburi, grupări pe regiuni sau zone ale filumeniştilor. Există chiar şi muzee ale filumeniei. Căutarea pe internet duce la multe pagini ale asociaţiilor sau filumeniştilor din cele mai diferite colţuri ale lumii. Una dintre cele mai complexe pagini, o puteţi vizita pe adresa www.phillumeny.com.

 

horizontal rule

Pagina anterioară Înapoi Pagina următoare


site sponsorizat de Hangar Hosting

SEOweb.info - optimizare pentru motoare de cautare