Legea privind Regia monopolului statului
 

 

Informaţii culese de colecţionarul Robert Minculescu
Notă: Textul este reprodus întocmai după cel original, din Monitorul Oficial, şi se referă exclusiv la informaţiile privind chibriturile.

 

Legea Monopolurilor Chibriturilor si a Cartilor de Joc

cap.1 Dispositiuni generale 

art.1  Se declara monopol al statului roman dreptul de a vinde chibrituri si carti de joc in toata intinderea teritoriului sau. 

art.2  Sunt considerate chibrituri orice obiect pregatit chimicesce astfel incat sa poata produce focul prin frecare sau prin orice alt mijloc fara a fi pus in contact direct cu o materie in combustiune.

art.9  Tipurile de chibrituri si carti de joc ce se vor pune in vanzare se vor fixa si modifica dupa trebuinte prin decret regal.

INFRACTIUNI -CONSTITUIREA SI REPRIMAREA LOR-

art.18  Fabricatiunea, colportarea sau debitul clandestin de chibrituri/carti de joc se va pedepsi cu confiscarea si cu o amenda egala cu de zece ori valoarea obiectelor confiscate. Nici intrun cas aceasta amenda nu va fi mai mica de 100 lei.

art.28  Aceasta lege se va pune in aplicare la 1 iulie 1886. 

Aceasta lege s-a votat de Adunarea deputatilor in sedinta de la 24 Februarie 1886 si s-a adoptat cu majoritate de 55 de voturi contra 6.
Presedinte:  D. Lecca (LSAD), secretar: Em. Porumbaru.

Aceasta lege s-a votat de Senat in sedinta de la 11 Martie 1886 si s-a adoptat cu majoritate de 60 de voturi contra 6 fiind si 1 abtinere.
Presedinte:  Dimitrie Ghika (LSS), Secretar: Ap. Manescu, Ministru de Finance: C.Iancu. CAROL, Ministru de Justitie: Eugen Statescu.

Notă: Restul, cateva articole fara referire concreta la producerea chibriturilor

**********************

 Legea privind Regia Monopolului Statului din data de  31 Mai 1887

art.1  Dreptul de fabricatiune a chibriturilor apartine in mod exclusiv statului.

art.2 Guvernul este autorisat a rascumpara fabricele de chibrituri existente  in momentul promulgarii legii de fata impreuna cu stabilimentele, accesoriile , magaziile, masinile, unelte si materiale de fabricatiune instare insa de a fi util intrebuintate aflate in DIESELE fabrici in urma unei juste si prealabile despagubiri. Despagubirea se va fixa prin ESTIMATIUNEA facuta de catre Consiliul superior tehnic, atasat pe langa ministrul lucrarilor publice. In cas cand cei ce vor trebui a fi despagubiti nu ar conveni sa cedeze statului dreptul lor sau cand ministerul ar gasi exagerat pretul fixat de Consiliul tehnic, guvernul este autorisat a instala singur fabrici de chibrituri. Pentru acoperirea sumelor necesare la plata rescumpararii sau la constructiunea de fabrici de chibrituri, domnul ministru de finance este autorisat a contracta cu dobinda de 5% si amortibil in 25 ani.

art.3 Serviciul fabricatiunii chibriturilor se va face parte din ministerul financelor si se va indeplini prin Directiunea Generala a Regiei Tutunurilor si Sarei in conditiile prevazute prin Legea organica  a acestei regii, care se va purta titlul de REGIA MONOPOLURILOR STATULUI.

Aceasta lege s-a votat de Adunarea Deputatilor in sedinta de la 1 Aprilie1887 si s-a adoptat cu majoritate de 53 voturi contra 38.
Vice-presedinte: G. Chitu(LSAD), Secretar: C.I. Stoicescu.

Aceasta lege s-a votat de Senat in sedinta de la 2 Aprilie 1887 si s-a adoptat cu majoritate de 61 voturi contra 5.
Presedinte: D. Ghika(LSS), Secretar: Ap. Manescu.

Dat la Castelul Peleş 30 Mai 1887.
Ministru de Finance: C. Nacu, Ministru de Justitie: Eugen Statescu.

Notă: Restul, cateva articole se refera la locuintele oferite de stat pentru personalul respectivelor fabrici.
 

 

iniţialele R.M.S. tipărite pe etichete
reprezintă prescurtarea de la REGIA MONOPOLURILOR STATULUI
 

**********************

  STAS 2627

STAS 2627 sunt standardele tehnice în baza cărora s-au produs chibriturile în România.

Primele norme tehnice de fabricare a chibriturilor, numite  Standarde de Stat, s-au emis în  Octombrie 1951, cu  punere in aplicare in 1952 Octombrie.

Notă: Despre aceste norme tehnice gasiţi informaţii mai pe larg în submeniul  
STAS 2627


 
etichetă aplicată pe cutiile din furnir, în anul 1952
este primul an în care apare pe etichete această informaţie

 


horizontal rule

Pagina anterioară Înapoi


site sponsorizat de Hangar Hosting

SEOweb.info - optimizare pentru motoare de cautare