Mici unitati de producere a chibriturilor
 

Acasă Colecţia Galerie foto Diverse Linkuri

 

Pe fondul general al dezvoltării economice de la mijlocul secolului XIX, apar mici unităţi meşteşugăreşti īn diversele ramuri ale economiei.
Este perioada īn care mai ales īn zonele īn care lemnul era din abundenţă apar fabrici de cherestea, de hārtie, iar de cele mai multe ori īn cadrul acestora se realiza şi producţia de chibrituri.
Īn cazul acestor unităţi nu putem vorbi de o industrie īn adevăratul sens al cuvāntului, mai ales că la acea vreme marea industrie nu era specifică.

Cele cāteva informaţii sumare pe care le-am descoperit pe net, vi le redau mai jos:

 

 

Detalii  

Sursa Anul infiinţării Anul sistării
activităţii
Īn Moldova
Piatra Neamţ,
judeţul Neamţ
 

 


"La īnceputul veacului al XVII-lea tīrgul Piatra era un centru de producţie agricolă şi meşteşugărească. Īn timp, activităţile s-au diversificat astfel că sfīrşitul secolului al XVIII-lea şi īnceputul secolului al XIX-lea impune Piatra drept cel mai important centru urban şi comercial al ţinutului Neamţ.
La 8 noiembrie 1841, Gheorghe Asachi īşi deschidea "moara" de hīrtie, prima de acest fel din Moldova, iar din 1852 va funcţiona şi fabrica de postav şi sumane a familiei Grulich.
Apar fabrici de cherestea, săpun, chibrituri, bere, mori ..."
 
http://www.evenimentul.ro/    
Iaşi,
judeţul Iaşi

 


Fabrica de Chibrituri
de la Iaşi a funcţionat īntre anii 1878-1890, fiind fondată de omul de afaceri evreu Samuel Goldenthal.

Īn lista Intreprinzatori evrei in Moldova, din cadrul siteului Comunităţii evreieşti din Romānia, găsim referire despre fabrică, la poziţia nr. 107, din care reiese că firma a fost radiată īn anul 1890, dar şi referire la patronul fabricii.

DOSARUL NR. 9/1884-1889: Firme individuale si sociale

107

121/01.08.1884

Fabrica de Chibrituri Samuel Goldenthal este radiata in l890

chibrituri

 

 http://www.romanianjewish.org/ro/ 1878

 

1890

 

Īn Muntenia
Buşteni,
judeţul Prahova


 
"Pe fondul general al dezvoltării economice īn Romānia, determinat de dobāndirea independenţei de stat, īn 1882 se intemeiază de către Karl şi Samuel Schiel originari din Rāşnov, Fabrica de Hārtie din Buşteni. Fabrica S. K. Schiel producea hārtie şi saci de hārtie lucrānd cu 1143 muncitori.
     Īn 1893 Fabrica de Hārtie dispunea de o moară de măcinat lemnul şi o fabrică de cherestea şi beţe de chibrituri de la Susai
( 1891 ) denumită şi " Ferăstrăul de la Retivoiu ", ce a fost mistuit de incendiu īn 1894.
     După 1893 intreprinderea a fost mărita, modernizată şi completată prin īnfiinţarea unei fabrici de cherestea la Azuga. Īn 1904 moara de măcinat a fost transformată īn fabrica de celuloză."
 

http://www.busteni.org/ 1891 1894
Zărneşti,
judeţul Braşov


„Industrializarea localităţii Zărneşti īncepe cu anul 1840, cānd a luat fiinţă o filatură mecanică de tors bumbac, proprietar fiind negustorul braşovean Constantin Ioanovici.
In anul 1860 filatura s-a reprofilat pe articole de stofe, apoi īn fabrică de chibrituri! ..."
 

http://www.zarnesti.net/    
Īn Oltenia

Craiova,
judeţul Craiova

 

Din surse neoficiale şi fără să avem o documentaţie scrisă la bază, avem informaţii conform căreia pānă aproximativ īn anul 1934/1936 a funcţionat la Craiova Fabrica de chibrituri MACAU GODEANU (dupa numele industriaşului mai susmenţionat), sub acelaşi nume au mai funcţionat şi o fabrică de cherestea, un colegiu etc. Fabrica a funcţionat pe strada Alexandru cel Bun, şi mai mult ca sigur producţia se realiza la scară mică īntr-o secţie a fabricii de cherestea. /informaţie obţinută de colecţionarul Robert Minculescu/.

    1930
Īn Ardeal
Praid,
judeţul Harghita


Text tradus:

     "Piatra de temelie a Fabricii de chibrituri de la Praid a fost pusă īn anul 1858 de către omul de afaceri Hafner, iar apoi a trecut īn proprietate fraţilor Reitter. Sub īndrumarea lui Reitter József a fost construită una din cele mai de seamă fabrici ale industriei ţării  din secolul trecut (secolul XIX) fabrica de chibrituri de la Praid   ..."

     Īn cele din urmă fabrica a fost nevoită să-şi sisteze activitatea, ea fiind transferată la Cluj.
 

Textul original īn limba maghiară:  http://www.szovata.ro/ 1858 1898
Baraolt,
judeţul Covasna


Text tradus:
  
 La īnceputul secolului XIX a luat avānt apariţia şi dezvoltarea micilor meşteşugari: pantofari, tăbăcari, tāmplari, olari, etc. A funcţionat şi fabrică de chibrituri (la Baraolt, judeţul Covasna) ... 
    

Textul original īn limba maghiară: http://www.cultcov.ro/     


 

horizontal rule

Pagina anterioară Īnapoi Pagina următoare


site sponsorizat de Hangar Hosting

SEOweb.info - optimizare pentru motoare de cautare